Despre mine

Fotografia mea
Timisoara, Timis, Romania
Sunt crescator de pasari exotice, mai exact, de papagali. Fac acest lucru deoarece este incredibil sa vezi "pe viu" cum se transforma un pui de papagal, care la nastere are 10 - 12 grame (depinde de specie) si in doua luni reuseste sa zboare. Iar cateva luni mai tarziu, incepe sa spuna primele cuvinte! Imi doresc sa va impartasesc si voua aceasta experienta unica si va invit sa vizitati www.papagali-blanzi.ro, www.jako-africangrey.ro si www.papagali-Senegal.ro

vineri, 18 ianuarie 2013

informatii generale


  • Papagalii sunt, probabil, cele mai iubite si intalnite pasari de companie, inteligenta lor fascinand omul inca din timpuri stravechi. Cateva dintre caracteristicile specifice papagalilor sunt ciocul puternic si curbat si picioare zigodactile, prevazute cu gheare. Marea majoritate a papagalilor nu prezinta dimorfism sexual (la varste mici) si sunt monogami, formand perechi pe viata. 


Tineti cont ca papagalii sunt pasari galagioase, tipatul si ciripitul fiind un aspect al "socializarii" lor cu ceilalti membri ai stolului din care face parte.

  • Papagalii (indiferent de specie) sunt "animale sociale". In libertate, ei traiesc in colonii, de aceea, atunci cand aveti un papagal ca si pasare de companie, nu uitati sa interactionati cu acesta. Din punct de vedere emotional este deseori comparat cu un copil (implicit avand nevoie de multa atentie) insa cu deosebirea ca un papagal nu se "maturizeaza" niciodata.


Lasati papagalul sa zboare zilnic in casa (aveti grija ca usile si ferestrele sa fie inchise), este vital pentru sanatatea lui! Daca va fi tinut numai in colivie (chiar daca este una spatioasa) tonusul lui muscular va slabi si astfel nu veti avea o pasare sanatoasa.

  • Toti papagalii au nevoie de o dieta variata, compusa nu numai din seminte si pelete (special concepute pentru ei). In natura pasarile mananca o mare varietate de fructe, vegetale, seminte, nuci, etc. Pentru a evita plictiseala datorata monotoniei dietei papagalului, este necesar sa ii diversificati gama de alimente oferite. Nu va limitati numai la seminte si pelete, imbogatiti alimentatia papagalului cu fructe, legume, fructe uscate, seminte germinate.
Papagalii adora sa roada. In mediul natural fac acest lucru constant asa ca oferiti-le tot timpul ceva de "distrus" (va recomandam crengile de salcie sau salcam - la acesta din urma sa-i curatati spinii pentru a evita o poisibila ranire a papagalului). In acest fel va ocrotiti mobilierul din casa.

  • Papagalii sunt foarte sensibili la calitatea aerului. Spre deosebire de oameni, pasarile isi inlocuiesc tot aerul din plamani la fiecare respiratie. Pentru ca nici un pic de aer rezidual nu ramane in plamani, papagalii inhaleaza mai mult oxigen si mai mult aer poluat decat oamenii. Papagalii nu trebuie niciodata expusi la fum de tigara, fumuri si gaze emanate de compusi chimici sau de teflon. Inhalarea de aer poluat poate duce la moarte subita sau, in cazul intoxicarii cronice, poate duce la moarte prematura.
 Expunerea la lumina naturala, soare si aer este obligatorie! Atunci cand plecati "la iarba verde", luati si papagalul cu dumneavoastra. O colivie mai mica pentru transport si un ham special pentru pasari este tot ceea ce va trebuie. In acest fel, oferiti papagalului dumneavoastra o zi de relaxare si multa sanatate deoarece numai in prezenta luminii se metabolizeaza si asimileaza unele vitamine.




  • Pentru a evita plictiseala, oferiti-i  jucarii pe care papagalul sa le poata roade. Si interactionati cu el. Cea mai buna metoda de a evita plictiseala este sa il invatati mereu "trucuri" noi. Timpul pe care il veti petrece impreuna cu papagalul, dar si tratatiile pe care i le veti oferi ca recompensa pentru stradaniile sale se vor constitui in tot atatea ocazii de stimulare mentala. Mai mult decat atat, legatura dintre dumneavoastra si papagal va deveni  mai puternica si mai plina de satisfactii, atat pentru dumneavoastra cat si pentru papagal.



In primele zile cand ati adus papagalul acasa, este firesc sa-i acordati acestuia multa atentie (datorita "noutatii") insa nu faceti gresala ca atunci cand reveniti la programul normal sa reduceti drastic timpul alocat acestuia! Ar putea avea probleme psihologice, simtindu-se parasit! Reduceti treptat timpul petrecut impreuna cu acesta, dar niciodata nu incetati de a va mai juca cu el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu